Atina

Atina je najveći i glavni grad Grčke. Atina je jedan najstarijih gradova na svetu, čija istorija seže oko 3.400 godina u prošlost, a najranije dokazano prisustvo čovjka u ovom području bilo je od 11. do 7. milenijuma p.n.e. Klasična Atina bio je moćni grad-država koji se razvio na osnovu razvoja pomorstva i obližnje luke Pirej. Centar umjetnosti, nauke i filozofije, dom Platonove Akademije i Aristotelovog liceja, a općenito se smatra “kolevkom” Zapadne civilizacije i rodno mesto demokratije. Atina je danas je to kosmopolitiska metropola i centar ekonomskog, finansijskog, industrijskog, političkog i kulturnog života Grčke. Ime je dobila po grčkoj boginji mudrosti, Atini. Atina je rodno je mesto mudrog Sokrata, državnika Perikla čiju vladavinu nazivaju Zlatnim dobom, zatim Sofokla u čijem opusu se pored Antigone, kralja Edipa i Elektre nalazilo preko sto drama aktulenih i danas na pozornicama širom sveta.

akropolj

Nad ovim izvanrednim geografskim položajem, nekad su se smenjivale civilizacije, vladari i osvajači, a danas i preko milion turista godišnje. Sinonim za Atinu je Akropolj, broj jedan destinacija za obići. Sama reč Akropolj označava gornji grad, a arhitektonski kompleks na njemu posvećen je boginji Atini. Plato ove krečnjačke stene se nalazi na visini od 150 metara iznad Egejskog mora, a prve zidine datiraju iz mikenskog perioda nekih 15 vekova pre nove ere. Svoj današnji oblik i najveći procvat poprima za vreme Periklea u V veku pre nove ere.

MAPA ATINE         MAPA METROA          MAPA LUKE PIREJ       MAPA AERODROMA “ELEFTERIOS VENIZELOS”

Proleće i jesen su najbolja godišnja doba za posetu Atine. Leto može biti izuzetno toplo i suvo za vreme toplotnih talasa, ali to se retko dešava. Zima je najlošije doba, sa povremenim kišnim ili snežnim danima.