Halkidiki

Halkidiki (Chalkidiki)  je poluostrvo u Egejskom moru, u sastavu Grčke, pokrajina Egejska Makedonija, južno od Soluna. Upravnom podelom od većeg dela poluostrva je obrazovana istoimena Prefektura Halkidiki. Halkidiki je nalazi u severnom delu Egejskog mora i jedina veza sa kopnom je sa severne strane. Sa drugih strana je more – sa juga otvoreno Egejsko more, na zapadu Solunski zaliv, a na istoku Orfanski zaliv i njegovi delovi. Halkidiki se prostire se na preko 3000 km². Oblikom je veoma razuđen u južnoj polovini i tu se obrazuju tri manja poluostrva: Atos na jugoistoku, Sitonija na jugu i  Kasandra na jugozapadu. Između prva dva poluostrva nalazi se Svetogorski zaliv, a između dva zadnja Toronski zaliv. Zapadna i istočna obala manje su razuđene.

athos    kassandra

Kasandra, prvi prst poluostrva, najpitomiji, najpopularniji i najnaseljeniji od svih regiona za odmor na Halkidikiju. Takođe je najbliži aerodromu Solun. Ovaj deo krase borove šume i prekrasne plaže sa belim peskom i kamenjem obavijene redovima borova. Harmonično su objedinjene drevna istorija i savremeni turistički sadržaji. Poznata je po širokim plažama, prostranim borovim šumama i malim gostoljubivim selima.  U letovalištima Polihrono, Hanioti i Pefkohori, na istočnoj obali, možete se kupati u izuzetno čistom moru zaliva Toroneos ili uživati u raznim sadržajima. Većina velikih turističkih odmarališta na Kasandri su na istočnoj obali, naročito duž plaže od Kalithee do Pefkohorija. Na zapadu Sani je najveće odmaralište, a Fourka drugo po veličini.

pefkohori   hanioti

Sitonija je srednji krak Halkidikija, koji sa jedne strane gleda na Kasandru, a sa druge na Atos. Obala Sitonije je raznovrsna, sa prelepim peščanim plažama, ribarskim lukama, izdvojenim uvalama i atraktivnim zalivima. Tirkizna boja mora, 70 neverovatnih plaža, od kojih su mnoge divlje i neistražene, idealni su za odmor i uživanje. Mnogo zelenila, šuma kao i vinogradi Porto Carrasa, čine putovanje Sitonijom do odredišta opuštajućim. Smeštajni kapaciteti Sitonije su mnogobrojni, i pružaju mogućnost boravka za sve ukuse i generacije. Luksuzni hoteli, veliki izbor apartmana, kao i kampovi, čine Sitoniju privlačnu svima.  Mesta kao što su Vurvuru, Kalamitsi, Toroni, Nikiti, Gerakini, Metamorfozis idealni su za porodice koje žele potpuni mir i odmor. Sarti i Neos Marmaras, osim odmora, idealni su i za mlade, a  mnogi  barovi, taverne, kafici i diskoteke, nude mogućnost dobrog provoda tokom celog leta. Spoj nestvarnog zelenila i tirkizna boja mora, nikoga nece ostaviti ravnodusnim, ucinice vas boravak na Sitoniji nezaboravnim i ako jednom vidite prirodne lepote koje Sitonija pruža, sigurno ćete poželeti da se vratite opet.

sitonija   sitonija 2

Atos je treći i najistočniji od tri “prsta” Halkidikija. Najudaljenijii od aerodroma u Solunu, najmanje razvijen za turizam, iako ga mnogi smatraju najatraktivnijim. Najveći deo Atosa ne može se posetiti bez specijalne dozvole. To je Agion Oros ili Sveta Gora koja se vodi kao manastirski posed već više od 1000 godina i kojim dominira veličanstveni vrh od 2000m nadmorske visine planine Atos. Verska pravila su strogo primenjena na Svetoj gori i ženama je zabranjeno da kroče na Svetu Goru.Turizam na istočnom delu poluostrva Halkidiki – Atosu je ograničen na sever. Delimično, ali ne u potpunosti, Atos je relativno divlji, planinski sa oblastima izvanrednih prirodnih lepota naročito na jugu, ali takođe i na severu. Mada većina posetilaa su izletnici u glavnom odmaralištu Uranopolisu, a samo mali broj ide dalje da uživa u ostatku blaga koje nudi Atos. Uranopolis (Ouranoupolis) je glavno odmaralište na Atosu koje je smešteno na ulazu u Svetu Goru (Agios Oros) i oko 130km od Soluna. Ime se prevodi kao „Grad Raja“ i mnogi smatraju da je rajski. Ouranoupolis je zaista veoma atraktivno odmaralište sa brdima u nizu u pozadini na divnom kraju Grčke.
 grčka klopa 1     halkidiki