Mikonos

Mikonos je grčka Ibica. Divno ostrvo u Kikladi, izgleda kao sa razglednice – male bele kuće sa plavim prozorima i vratima, ručno oslikane ulice, vetrenjače, mnoštvo crkvica i predivnih restorana i kafea. Sa izuzetkom grada Mikonosa, duž celog ostrva preovlađuje tipičan stil kikladske kubističke arhitekture. Male, uglavnom jednospratne bele kućice, rasute su po celom ostrvu. Mikonos grad, sa druge strane, nudi potpuno drugačiji stil arhitekture koji je jedinstven u regionu. Bočne, uske ulice krase zgrade u srednjovekovnom stilu.Žurke, pabovi, i klubovi imaju primat na Mikonosu, većina turista se ne budi pre podneva, a glasna muzika iz klubova se u gradu Mikonosu čuje do ranog jutra.

Ostrvo se nalazi na sred Egejskog mora, pripada grupi Kiklada (Ios, Naksos, Santorini) i nalazi se između ostrva Tinos, Siros, Paros, i Naksos. Ostrvo obiluje plažama i veoma je moguće je naći neku mirnu uvalu.

mikonos 2    mikonos 1    mikonos 3

Ovo ostrvo je nekada bilo vrlo siromašno i ljudi su preživljavali pecajući i baveći se stočarstvom. Međutim turistička industrija je početkom pedesetih godina prošlog veka potpuno promenila situaciju na Mikonosu, a lokalci uglavnom imaju pomešana osećanja zbog toga: turizam je možda spasio ekonomiju ali oni osećaju i da im je uzeto previše.

mikonos 4    mikonos 5
Do svake kuće se stiže strmim stepenicama, koje su paralelne sa putem, dok se prostor ispod njih koristi kao skladište. Iznad stepeništa nalaze se drveni, oslikani balkoni koji se često pružaju preko puta, i skoro dodiruju balkon sa druge strane ulice.

mikonos 6    mikonos 7
Ovde se takođe mogu videti i boje koje su razlikuju od karakteristične plavo – bele, koje dominiraju ostrvom. U gradu Mikonosu drvene strukture svake kuće ofarbane su u boje duge, koje pružaju divan kontrakst izbledelim, belim zidovima i plavom nebu, a efekat je apsolutno divan.