Plaže Sitonije

SITONIJA je srednji krak Halkidikija, koji sa jedne strane gleda na Kasandru, a sa druge na Atos. Obala Sitonije je raznovrsna, sa prelepim peščanim plažama, ribarskim lukama, izdvojenim uvalama i atraktivnim zalivima. Tirkizna boja mora, 70 neverovatnih plaža, od kojih su mnoge divlje i neistražene, idealni su za odmor i uživanje. Mnogo zelenila, šuma kao i vinogradi Porto Carrasa, čine putovanje Sitonijom do odredišta opuštajućim.

Smeštajni kapaciteti Sitonije su mnogobrojni, i pružaju mogućnost boravka za sve ukuse i generacije. Luksuzni hoteli, veliki izbor apartmana, kao i kampovi, čine Sitoniju privlačnu svima.  Mesta kao što su Vurvuru, Kalamitsi, Toroni, Nikiti, Gerakini, Metamorfozis idealni su za porodice koje žele potpuni mir i odmor. Sarti i Neos Marmaras, osim odmora, idealni su i za mlade, a  mnogi  barovi, taverne, kafici i diskoteke, nude mogućnost dobrog provoda tokom celog leta. Spoj nestvarnog zelenila i tirkizna boja mora, nikoga nece ostaviti ravnodusnim, ucinice vas boravak na Sitoniji nezaboravnim.

02     trani

Trani Ammouda – peščana plaža duga 2 km nalazi se severno od mesta Ormos Panagias, a južno od mesta Livrohio. Velika peščana plaža, bez prirodnog hlada sa belim sitnim peskom, pristup kolima bez odvojenog parking prostora. More je tirkizno, kristalno čisto sa peskom na dnu i postupnim prelaskom u dubinu. Plaža je sa direktnim pogledom na Atos, belim peskom koji se nastavlja u dubinu tirkiznog mora, pogodna za celodnevni boravak.

trani 1   lagomandra

Dukina plaža – peščana plaža – severno od mesta Sarti, između kampova Platanitsi i Armenistis lepa peščana plaža sa belim sitnim peskom i gustom borovom šumom u zaleđu. Sastoji se iz 4 uvale, netaknuta priroda uz minimalne tragove prisustva Grka koji ovaj raj čuvaju za sebe. Plaža sa fantastičnim prirodnim potencijalima i doživljajem koji je nemoguće prepričati. Plaža je otežanog pristupa (potrebno je pešačiti nekih 15 min), ali definitivno najbolji izbor za sve koji vole prirodu, savršenu kombinaciju mora, peska, stena, borova i potpunu slobodu uživanja svih njenih lepota.

Lagomandra beach nalazi se severno od mesta Neos Marmaras, a južno od mesta Nikiti. Odlična peščana plaža, sa mnogo prirodnog hlada guste borove šume u zaleđu, pristup kolima sa obezbeđenim parking prostorom dobrim delom u hladu, Voda je plavo/tirkizno kristalno čisto, sa krupnijim peskom na dnu i relativno brzim prelaskom u dubinu. Čista, uređena sa svim sadržajima potrebnim za duži ili celodnevni boravak. Zbog velike popularnosti treba računati na gužvu pogotovo u dane vikenda.

dukina 1   dukina 2

Klimataria je peščana plaža pozicionirana južno od mesta Sarti, a jugoistočno od mesta Sikia. Plaža je uređena , bez prirodnog hlada sa belim sitnim peskom, Tirkizno, kristalno providno i čisto more sa peskom na dnu i plićakom odnosno vrlo postupnim prelaskom u dubinu.

Lagonisi Beach – peščana plaža sa dosta hlada u zaleđu, pogledom na malo ostrvce, tirkiznim morem i plićakom. A tu je i mini peščani sprud koji razdvaja dva dela ove među Grcima izuzetno popularne plaže. Dakle, u dane vikenda nije preporučljivo ovde dolaziti, jer velika gužva je sasvim izvesna.

 kavourotrypes-1    sithonia