Santorini

Ponekada nisu dovoljne reči da bi se opisala rajska lepota grčkog ostrva Santorini.  Za svoj nastanak i neobičnu lepotu Santorini može da „krivi“ jednu veliku vulkansku erupciju koja je pre hiljade godina uništila veliki deo grčke civilizacije, odvojivši ostrvo od kopna, darujući mu neobičan oblik. Santorini je najmitskije među svim Kiklandskim ostrvima. Nekad obično ostrvo ovalnog oblika velika vulkanska eksplozija pretvorila je u polumesec iznad podvodne kaldere (nastaje velikim pražnjenjem vulkanske kupe).

santorini 3     Santorini 2

Santorini se nalazi u Egejskom moru i pripada ostrvskoj grupi Kiklade. Ostrvo spada u jedna od najlepših ostrva na svetu.

Ovde je noćni život buran, a centar dešavanja je u Firi i okolini, a u manjoj meti i u Oiai. Velike gužve su u julu i avgustu, koji su istovremeno i najtopliji meseci. Možda je bolje posetiti Santorini u maju ili početkom juna, ili krajem avgusta ili početkom septembra. Tada ćete dobiti najbolje rešenje – sjajno vreme i manju gužvu.

santorini 1       santorini 4

Santorini ima sjajne luksuzne hotele, kao što su “Ikies”, ali i sjajne jeftine hotele. Najlepši pogledi su sa “ strane kaldere”, a jeftiniji smeštaj može se naći u ostatku Egeja.  Ostrvo ima sopstveni aerodrom, sa letovima iz Atine i drugih gradova. Takođe, ovde dolaze trajekti sa raznih strana Grčke i Grčkih ostrva. Santorini takođe ima hidrokrilac koji redovno svraća na ostrvo.

santorini 5    santorini 6

SANTORINI