Skijatos

Skijatos je najpopularnije ostrvo grupe Sporade u Egejskom moru. Broj onih koji svoje letovanje provodi na ostrvu Skijatosu dostiže 150.000 tokom avgusta meseca. Najviše je Italijana i Rusa, ali ima puno Španaca i naravno, Grka. Kasno proleće i rana jesen uglavnom su rezervisani za Britance, Nemce i turiste iz Skandinavije. Skijatos svoju popularnost duguje izvanrednim plažama, koje se po svom koloritu, kvalitetu peska i smaragdnom moru mogu meriti sa plažama Kariba. Veliki broj žurki na otvorenom, kosmopolitski duh ostrva, kao i bogat noćni život privlači mlađu populaciju. Uprkos svojoj popularnosti i porastu turizma u poslednjih deset godina, prirodne lepote ovog ostrva su ostale sačuvane. Zbog toga, ostrvo Skijatos nudi pregršt sadržaja za kvalitetno letovanje i parovima, kao i porodicama sa decom.

skijatos     skijatos 1

Iako spada u manja ostrva, Skijatos ima više od 60 prelepih plaža. Spektakularna Koukounaries plaža i dalje je najposećenija. Fini, puderasti pesak, prozirna voda, i prirodan hlad borova daju ovoj plaži specifičan izgled. Veliki broj barova čini ovo mesto izuzetno živahnim i dinamičnim. Još jedna izuzetna plaža je Lalaria, poznata po neverovatnoj boji mora. Intenzivno plava boja čini ovu šljunkovitu plažu magičnom. Nažalost, do nje se stiže samo čamcem. Lepa, ali prilično divlja jeste plaža Mandraki, na kojoj gotovo uvek ima vetra. Ova mala peščana plaža nije pogodna za decu, već više za one koji žele da se opuste i uživaju u talasima. Veoma lepa peščana plaža je poznata Troulos plaža, na kojoj oni koji žele da se odmore u hladovini i na ležaljkama moraju doći rano ujutru. Idealna plaža za turiste koji vole dinamično letovanje jeste plaža Agia Eleni. Tu se osim iznajmljivanja kajaka i pedalina može baviti i hajkingom. Plaža Banana je odličan izbor za mlade ljude. Sitan pesak i palme čine odličnu scenografiju za žurke koje ovde počinju oko 6 popodne. Za one koji su u potrazi za mirnim mestom, idealna je plaža Bourtzi. Ovo nije klasična plaža već pre mesto na kome se može uživati u veličanstvenim zalascima sunca. Ovde se posetioci mogu opustiti uz neko osvežavajuće piće u obližnjem tapas baru i pogledom na luku Skijatos. Još jedna mirna, ali vetrovita plaža jeste peščana plaža Megalos Asselinos. Ovde ne dopire muzika iz barova, već turisti prvenstveno uživaju u prirodnom ritmu talasa. Odlična za ronjenje. Vredni spomenuti i plažu – ostrvo, za koju se veruje da su svojevremeno hteli da kupe Bitlsi. Do ove nesvakidašnje plaže stiže se brodićem iz luke. Njen živopisan kolorit, zlatni pesak i prozirna voda čine odlazak na Karibe izlišnim.

skijatos 2     skijatos

Jedino naseljeno mesto na Skijatosu je sam grad Skijatos. Ovaj moderan primorski gradić nastao je 1830. godine. Njegove uske kaldrmisane uličice, tradicionalne bele kućice sa crvenim krovovima, šarmantni kafei posebno su obeležje ovog grada. Šetnju njegovim krivudavim ulicama upotpunjuje mnoštvo taverni, barova i prodavnica sa jedinstvenom ponudom. Specifičnost njegovog duha čini luka, u koju svakodnevno pristiže veliki broj jahti i brodova iz okruženja. Njegova bogata turistička ponuda sadrži razne vrste hotela, apartmana i vila, u kojoj svako može pronaći nešto za sebe. Skijatos je takođe poznat i po crkvi Agios Nikolaos i njegovom čuvenom zvoniku sa satom. Sa nje se pruža fantastičan pogled na luku kao i na sam grad Skijatos. Interesantno je posetiti i kuću – muzej Aleksandrosa Papadiamantisa. Kuća datira iz 1850. i primer je tipične lokalne arhitekture. Aleksandros je inače poznat po svojim etnografskim novelama i pripovetkama.

Oni koji su svoje letovanje proveli na Skijatosu oduševljeni su posetom manastiru Panagia Evangelistria. Manastir se nalazi na udaljenosti 5 km od grada Skijatosa. Smešten je na padinama obližnje planine i okružen bujnom vegetacijom, gde dominiraju borovi i jele. Sastoji se od glavne zgrade, malog muzeja, i male prodavnice sa interesantnom ponudom manastirskih proizvoda – raznih vrsta džemova, marmelada, vina, maslinovog ulja, knjiga, itd. Njegova izuzetna smirujuća atmosfera ostavlja snažan utisak na posetioce. U najsevernijem delu ostrva nalazi se stari srednjevekovni grad Kastro, koji vredi posetiti. Grad je nastao u 14. veku i prvobitno je predstavljao utočište od pirata. U njemu se nalazi veliki broj crkava, od kojih je nekolicina restaurirana. Prilaz gradu je izuzetno naporan, naročito po vrelom Grčkom suncu, ali je pogled vredan truda. Na 13 km udaljenosti od Skijatosa nalazi se manastir Eikonistria, koji ima izuzetno zanimljivu priču. Prema tradicionalnim kazivanjima u blizini manastira se na čudesan način pojavila ikona Presvete Bogorodice, koja se danas čuva u gradu Skijatosu, a u manastir se iznosi svakog 21. novembra.

Više informacija o smeštaju, apartmanima i hotelima na Skijatosu može se saznati na veb stranicama agencije Supernova Travel. Osim redovne ponude, svako ko odluči da svoje letovanje provede na ovom uzbudljivom ostrvu, ovde se može redovno informisati o aktuelnim first i last minute ponudama.

Koukounaries plaža (Kukunaries) – najpoznatija plaža ostrva sa najfinijim i najsitnijim belim peskom nalazi se na jugozapadnom delu Skijatosa. Tamno plava boja mora i gusta borova šuma, nudi savršeno uživanje.

Mandraki – u ovom delu nalaze se tri fantastične uvale: plaža Xerex, Elia i Angistros. Krećući se ka severu, pejzaži postaju impresivniji. Kako biste kolima došli do ovih plaža, potrebno je da zađete duboko u ostrvo i gustu borovu šumu. Najlakši način doći do ovih plaža jeste brodićem. Divan izlet i divno utrošen letnji dan.

 

kukunarijes      mandraki b