Tasos

Tasos je jedna od najpopularnijih destinacija za letovanje u Grčkoj. Deveto po veličini ostrvo ove zemlje nudi veliki broj hotela, apartmana i sadržaja koji mogu zadovoljiti potrebe i najzahtevnijih turista. Ko se odluči za odmor na Tasosu imaće privilegiju da boravi na čuvenoj “plivajućoj šumi”.  Taj popularan naziv, ostrvo je dobilo zbog borova i maslinjaka koji dominiraju svojim izgledom i mirisom upotpunjuju letnji doživljaj. Brojne peščane plaže, blaga klima i čista, tirkizna voda, samo su neki od razloga što veliki broj turista iznova odlučuje da svoje letovanje provede na Tasosu.

giola     tasos 3

Tasos je u davna vremena privukao Feničane koji su ga kolonizovali, pre svega u potrazi za zlatom. Poznati su i Herodotovi zapisi o čuvenim rudnicima, koji su se nalazili na istočnoj strani ostrva. Osim toga, i vinari i trgovci, naročito maslinama, tamo su nalazili mesto za prosperitet.

Glavni grad ostrva je Limenas koji je u antičko vreme nosio ime Tasos. Smešten je na severoistoku i odlično je povezan sa kontinentalnim delom zemlje. Sa lukom Kavala, povezan je trajektima sa učestalim redom vožnje. Ovaj mali, ali moderan grad, smešten je između dve luke. Sadrži veliki broj restorana, butika, prodavnica, diskoteka i dve velike gradske plaže. Za ukus turista koji ne vole preveliku gužvu, osim gradskih, u blizini Limenasa nalazi se nekoliko plaža koje su malo drugačije. Makriamos, 2 km istočno od Limenasa predstavlja uređeni kompleks sa bungalovima, zabavnim parkom, bazenom i peščanom plažom. Golden beach koji je 14 km udaljen od Limenasa, je idealno mesto za ”lenstvovanje” na plaži. Izuzetno sitan pesak, prostrani plićak u kome deca uživaju i veliki broj restorana i kafića mogu biti odlična ideja za celodnevni izlet. Udaljenija i mnogo manja plaža, Paradise beach, nalazi se na 24 km od Limenasa. Sa skromnim brojem ugostiteljskih objekata ova mirna oaza može da ulepša dan onima koji su se odlučili za odmor na Tasosu.

golden beach    aliki

Za one koji ne žele da se udaljavaju od ovog mesta, može biti zanimljivo da posete Gradski muzej u kome se nalazi velika postavka grčkih artefakata. Sjajan izlet može biti  poseta manastiru Svetog Arhanđela Mihaila. Ovaj manastir iz 13.veka udaljen je 33 km od Limenasa. Prelepo arhitektonski uređen sa kamenitim stazama, zidićima i vrtovima, ima jedinstven pogled na Egejsko more i Svetu goru. Na suprotnoj, južnoj strani ostrva, nalazi se Limenarija, jedno od posećenijih destinacija za letovanje u Grčkoj. Prevashodno privlačna porodicama sa malom decom, ovo mesto nudi dosta zanimljivih sadržaja. Povoljan smeštaj, komforni apartmani, uređene plaže, neke su od čari Limenarije. Prodavnice su odlično snabdevene, a u mestu postoje lekarska ordinacija i apoteka. Najpopularnija plaža u blizini je Tripiti. Dva kilometra zapadno od Limenarije nalazi se široka šljunkovito-kamenita plaža, posebno interesantna za ljubitelje ronjenja.

Aliki se nalazi na jugoistočnoj obali ostrva. Plaža ima smaragdnu,plitku vodu, beli pesak i to je čini idealnom za porodice. Plaža je okružena borovom šumom antičkim mermernim kamenolomima i maslinama koje su zaštitni znak Grčke.

Giola prirodni bazen sa morskom vodom.  Bazen se nalazi sasvim blizu mora, i vode je kristalno čista i prozirna, svetlozelene ili tamnozelene boje. Boja vode naročito dolazi do izražaja zbog kontrasta sa tamno-plavom morskom vodom. Bazen se prirodno puni iz mora ispod stena pa je voda u njemu slana. U njemu je voda u odnosu na more uvek toplija, te je tako kupanje više nego prijatno. Po legendi Giola predstavlja Zevsovo oko kojim je nadgledao svoju ljubavnicu. Po drugoj legendi Zevs je stvorio Giolu kako bi se Afrodita kupala u njemu pa se Giola jos naziva i Afroditina suza.

tasos 1        tasos 2

Limenarija je glavno turističko mesto na ostrvu Tasos. Nalazi se12 kilometara od glavnog grada na jugozapadu ostrva. Grad Limenarija ima veliku peščanu plažu. Neki turistički vodiči opisuju je kao posećeniju plažu, drugi kao mirnu.

Južno od Limenarije smešten je još jedan dragulj ovog ostrva, Potos. Turistički raj u kome živi oko 700 stanovnika. Jedna od omiljenih i traženijih destinacija za odmor u Grčkoj. Turisti koji posete Potos, imaju na raspolaganju veliki izbor plaža: kamenite, peščane, velike, male… Neretko, Potos nazivaju Mediteranom u malom, a tome doprinose intenzivni mirisi lavande, maslina i nane. Domaća hrana i vino taj doživljaj čine potpunim, a pravi hedonisti imaće još mogućnosti za uživanje. U blizini, u Teologosu, redovno se održavaju grčke večeri.  U taverni, sa bogato postavljenim stolom, uz zvuke buzukija, helenske noći dobijaju novu dimenziju. Za jutarnju šetnju preporučuje se izlet iznad Potosa. Savršeni pogled sa vidikovca uglavnom je uvertira turistima za obilazak starogrčkog amfiteatra. Onima koji ne vole gužve, može biti privlačan plaža Notos. Ova mala peščana plaža, do samo pre par godina bila je potpuno nepoznata. Ovo je mesto bez velikog broja ugostiteljskih objekata, mesto gde mir preovlađuje. Sedam kilometara istočno od Potosa, nalazi se malo posećenije mesto – Psili Amos. Postepena dubina vode, stene na kojima se može sunčati i prelepi zalasci sunca privlače veliki broj turista.

Svako ko se odluči da svoje letovanje provede na Tasosu imaće mnogo prilika da ga prilagodi svojim željama i zahtevima. Velika mogućnost odabira apartmana i ostalih smeštajnih struktura uz dodatne sadržaje učiniće turistima ovo leto na Tasosu sjajnim. Posetioci sajta turističke agencije Supernova Travel mogu blagovremeno biti obavešteni o aktuelnim ponudama za letovanje 2017, o različitim destinacijama kao i first minute i last minute ponudama.