Zakintos

Zakintos je treće po veličini ostrvo u Jonskom moru. Najjužnije je ostrvo ove grupacije i nalazi se ispod Kefalonije. Po dijagonali ostrvo ima 30km i obalu dugačku oko 120km. Zakintos se može pohvaliti vrlo raznovrsnom obalom.

Južni deo ostrva, poznatiji kao zaliv Lagans, odlikuje najduža plaža u kontinuitetu 9km, koja je u najvećem delu sa sitnim, utabanim peskom i izuzetno plitkom vodom. zaliv Lagans je takođe poznat, kao mesto gde tokom leta (maj-oktobar), čuvene kornjače caretta-caretta dolaze i polažu svoja jaja.

Severoistočna obalu karakterišu peščane plaže, koje su podeljene po uvalama i najpoznatija letovališta ovog dela ostrva su Tsilivi (Cilivi), Tragaki, Alikes i Alikanas.

zakintos 1      zakintos 2

Severni deo ostrva krase plaže, koje vrlo podsećaju na hrvatsko primorje, sa oblucima i kristalno čistom plavo zelenom bojom mora. Najpoznatije i najlepše plaže ovog dela su Makrigijalos (Makiris Gialos)  i Ksigija (Xigia). Makrigijalos plaža je šljunkovita (obluci), dugačka i široka, dok je Ksigija sa nešto sitnijim šljunkom i čuvena je po izvorima sumporne vode u moru. takođe, na ovom delu nalaze se i daleko čuvene Plave pećine, prava atrakcija za turiste. Pećine dosežu dubine i do 250m, i zbog krečnjačkih stena i peščanog dna, kupanje u pećinama predstavlja pravu magiju i igru boja. More se preliva od indigo do tirkizno plave, a sve vreme je utisak da je ispod vas neka uv svetlost koja još više pojačava belu boju.

zakintos 3     vasilikos 1

Zapadna obala je kamenita i stenovita. Najveći deo obale je dostupan isključivo brodom. Na zapadnoj obali se nalazi čuvena plaža Navajo ili Krijumčarska uvala sa olupinom broda Panajotis. Plaža Navajo je dostupna za kupanje isključivo brodom, a iznad plaže, kod mesta Anafonitrija, nalazi se vidikovac gde nastaju predivne panorame ove najslikanije plaže na svetu.. Navajo je plaža sa sitnim belim šljunkom i tirkizno plavom bojom mora. Na sredini zapadne obale, nalaze se dve plaže, koje su dostupne i kolima, Porto Roksa (Porto Roxa) i Porto Limnionas, za sve ljubitelje kupanja na kamenitoj i stenovitoj obali. Limnionas se izdavaja po boji mora, pećinama u koje možete uplivati i odličnoj ribljoj taverni na samom vrhu.

zakintos 4     zakintos 5

Kampi ili Kambi na zapadnoj obali je vidikovac gde najlepši zalazak Sunca na celom ostrvu. Mesto je na nekih 400m od nivoa mora i u predvečernjim satima uz ukusne lokalne specijalitete tradicionalnih taverni, zalazak Sunca jednostavno oduzima dah.

Jugozapadni deo ostrva se zove Keri i tu se nalazi najeća grčka zastava na jarbolu, koja je upisana u Ginisovu knjigu rekorda. Takođe na Keriju se nalaze i Keri pećine, koje za razliku onih na severu su zelene. Za ljubitelje plaža sa oblucima, mira i tišine, idealno mesto je plaža Maratija (Marathia) sa pogledom na Maratonisi ostrvo, ostrvo u obliku kornjače.

kambi       porto vromi

Najlepše peščane plaže na Zakintosu su na poluostrvu Vasilikos (Vassilikos), što u prevodu znači bosiljak. Vasilikos je jugositočni deo ostrva. Široke, dugačke, peščane plaže sa restoranima, barovima, kafićima, tuševima su savršen celodnevni izbor. Porto Kaminia, Agios Nikolaos, Porto Roma, Gerakas, Dafni, Porto Azuro su samo jedan mali deo plaža Vasilikosa.

Glavni grad Zakintos ne poseduje istorijske građevine i staru arhitekturu. Na žalost zemljotres koji se dogodio 1950. godine, sravnio je sa zemljom skoro celo ostrvo. Iznad grada nalazi se divan vidikovac Bohali, odakle se pruža predivna panorama grada, dela poluostrva Vasilikos i zaliva Laganas.

Ostaci vitantijske tvrđave na Bohaliju, treća najstarija maslina na svetu u selu Exo Xora, olupina broda na plaži Navajo, Posejdonov lik u steni u luci Porto Vromi, kornjače carett-caretta, plave i zelene pećine, divna obala i raznovrsne plaže je samo deo ovog malog i divnog ostrva jonskog mora.